Stirling

14 augustus 2024 - Stirling, Verenigd Koninkrijk

Het is vandaag prachtig weer. De zon schijnt en we gaan snel op pad omdat we wat km. in moeten halen. Maar eerst even naar het dorpje Dornie en het kasteel. Dornie is een klein dorpje aan het water met gekleurde huisjes. Dornie is een voormalig vissersdorp in de Schotse lieutenancy Ross and Cromarty in het raadsgebied Highland met ongeveer 360 inwoners. In de buurt van Dornie ligt Eilean Donan Castle een van oorsprong dertiende- eeuws kasteel. Het is een heel sfeervol kasteel, maar erg druk. We waren er om half 10, om 9 uur ging het open en de (grote) parkeerplaats raakte alweer aardig vol. Na ons bezoek hebben we een scone met cremè gegeten. Heeeel lekker maar ik zat bomvol. Onze volgende rit was naar Ford William. Deze stad heeft zich ontwikkeld rond een reeks grote en kleine, strategische forten (vandaar de naam Fort William). De stad is ook bekend van de trein en de brug die hier vlakbij is uit de film van Harry Potter. Nou dat wilde ik wel even bekijken. Hadden we beter niet kunnen doen, wat een drukte.  Alle toeristen hadden zich langs het spoor op de weg naar Het Glenfinnan Viaduct verzamelt om foto's van de trein te kunnen nemen die rond 14.00 daar langs kwam. De parkeerterreinen bij de ronde brug waren afgesloten omdat ze ook overvol waren. Dit grapje heeft ons ruim anderhalf uur gekost ( heen en weer). En nog niet echt wat gezien ook. Eenmaal op zo'n weg, kun je niet meer keren. Dat kan pas bij het volgende dorpje, 40 km verderop. We hebben dus veel in de auto gezeten vandaag. Toen we weer terug waren in Ford William zijn we afgeslagen naar Glencoe, de Drie Zusters.
De bergtoppen Aonach Dubh, Beinn Fhada en Gearr Aonach, die langs de weg liggen, vormen de bergen die samen de Three Sisters of Glencoe worden genoemd, ook wel bekend als Bidean Nam Bian.
Ik kan t niet allemaal uitspreken hoor maar prachtig was t wel. Eerlijk gezegd wisten we niet waar we langsreden totdat we bussen vol toeristen ( de andere helft, die niet bij het viaduct stonden) zagen staan. Toen heb ik t snel opgezocht en even later zagen we ook een bordje.
Glencoe staat wereldwijd bekend als een van de mooiste plekken in Schotland. Nou dat vonden wij zeker ook. We hadden geluk dat de zon ook nog wat scheen zodat de foto's mooi geworden zijn. Tegen 5 uur hebben we weer een camping uitgezocht. Een beetje gaar van het autorijden. En nu zitten we binnen te lezen en regent het weer🤭.